´╗??php $sidebar_position = $data['layout']; get_header(); ?>

Novice

25 Oct 2016

Obvestilo o spremembah zakona o dohodnini

S 1.1.2017 se bodo spremenile nekatere zadeve glede obdav─Źitve osebnih prejemkov. Radi bi vas opozorili na nekatere, ki vplivajo tudi na va┼íe poslovanje.

 

 1. POSLOVNA USPE┼áNOST, 13. PLA─îA OZ. BO┼ŻI─îNICA

Enkrat v koledarskem letu lahko vsem upravi─Źenim delavcem hkrati in pod pogojem:

 1. da je pravica do tega izpla─Źila dolo─Źena v splo┼ínem aktu delodajalca, s katerim so delavci vnaprej seznanjeni in imajo hkrati vsi delavci pri delodajalcu pravico do izpla─Źila dela pla─Źe za poslovno uspe┼ínost,

ALI

 1. da je pravica do tega izpla─Źila dolo─Źena v kolektivni pogodbi, v kateri so dolo─Źena merila za pridobitev pravice do tega izpla─Źila,

izpla─Źate 70 % zadnje znane povpre─Źne mese─Źne pla─Źe zaposlenih v Sloveniji (trenutno to pomeni cca. 1.100ÔéČ bruto) brez obra─Źuna dohodnine, samo z obra─Źunom prispevkov, kar pomeni da prejmejo delavci┬á na svoj TRR pri istem stro┼íku delodajalca ve─Źji znesek.

─îe ┼żelite izpla─Źati vi┼íji znesek se od razlike na 1.100ÔéČ obra─Źuna dohodnina.

Izpla─Źila so mo┼żna od januarja 2017 dalje. Lahko tudi za leto 2016. Vendar to posledi─Źno pomeni, da konec leta 2017 ne boste mogli neobdav─Źeno izpla─Źati ┼íe enkrat.

─îe se odlo─Źite za izpla─Źilo je potrebno preveriti va┼ío kolektivno pogodbo in po potrebi pripraviti ustrezni interni akt.

 

 1. BONITETA
 • Za boniteto se ne ┼ítejejo ve─Ź izobra┼żevanja in usposabljanja, ki jih delodajalec zagotovi zaposlenim v okviru izvajanja promocije zdravja na delovnem mestu v skladu z zakonom, ki ureja varnost in zdravje pri delu. V okviru smernic za promocijo zdravja na delovnem mestu, ki jih je izdalo Ministrstvo za zdravje, gre predvsem za izobra┼żevanje in usposabljanje zaposlenih na podro─Źju krepitve in varovanja du┼íevnega zdravja, dobrega po─Źutja, zdravega ┼żivljenjskega sloga in podobno. Kar z drugimi besedami pomeni, da lahko programe nudite zaposlenim brez obdav─Źitve

Povezava do smernic:

http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/javno_zdravje_2015/promocija_zdravja_na_del_mestu/Smernice_promocija_zdravja_na_delovnem_mestu-marec_2015.pdf

 • Povi┼íuje se znesek splo┼íne oprostitve za bonitete (darila zaposlenim), ki jih delodajalec delavcu ne zagotavlja redno in pogosto, in sicer tako da znesek bonitete v mesecu ne presega 15 eur (sedaj 13 eurov)

 

 1. POVRA─îILA ZAPOSLENIM
 • Delavcu lahko neobdav─Źeno povrnete ali mu pla─Źate premijo za individualno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini, pod dolo─Źenimi kumulativnimi pogoji, in sicer:
 • zavarovanje velja v vseh dr┼żavah sveta,
 • gre za sklenjeno zavarovanje zaradi slu┼żbene poti v tujino,
 • povra─Źilo stro┼íkov takega zavarovanja delodajalec zagotavlja vsem delavcem, ki potujejo v tujino,
 • tako zavarovanje krije nujno pomo─Ź, prevoze in storitve (najni┼żji obseg tveganja oz. najni┼żjo vi┼íino kritja).

 

 1. POVIŠANJE PRAGA ZA VIŠJO DODATNO SPLOŠNO OLAJŠAVO

Spreminja se dohodkovni prag za upravi─Źenost do vi┼íje dodatne splo┼íne olaj┼íave, tako da se pove─Źuje za 300 eurov, s sedanjih 10.866,37 eura skupnih aktivnih dohodkov zavezanca na 11.166,37 eura skupnih aktivnih dohodkov zavezanca.

Vi┼íina dodatne splo┼íne olaj┼íave in vi┼íina dohodkovnega praga za upravi─Źenost do ni┼żje dodatne splo┼íne olaj┼íave se ne spreminjata.

 

─îe zna┼ía skupni dohodek v ÔéČ Zna┼ía splo┼ína olaj┼íava v ÔéČ
Nad Do
11.166,37 6.519,82
11.166,37 12.570,89 4.418,64
12.570,89 3.302,70

 

Sprememba velja za izpla─Źila narejena od 1.1.2017 dalje.

 

 1. SPREMEMBA LESTVICE ZA ODMERO DOHODNINE

Lestvica za odmero dohodnine se spreminja tako, da se med sedanja 2. in 3. razred uvaja nov dav─Źni razred, pri meji neto dav─Źne osnove v vi┼íini 48.000 eurov in s stopnjo 34 %. Hkrati se stopnja dohodnine v ─Źetrtem dav─Źnem razredu zni┼ża z 41 % na 39 %.

 

─îe zna┼ía neto letna dav─Źna osnova v ÔéČ Zna┼ía dohodnina v ÔéČ
Nad Do
8.021,34 16%
8.021,34 20.400,00 1.283,41 +27% nad 8.021,34
20.400,00 48.000,00 4.625,65 +34% nad 20.400,00
48.000,00 70.907,20 14.009,65 +39% nad 48.000,00
70.907,20 +50% nad 70.907,20

 

Za ve─Ź informacij nas pokli─Źite.

Danica, Boris, Urška in Kristina

12 Jan 2015

Postopki za ustanovitev ┬╗samostojnega podjetnika┬ź

– Ustanovitev na to─Źki e-VEM
– Vpis v poslovni register pri AJPES
– Prijava zavezanca v zavarovanje
– Prijava zavezanca v dav─Źni register
– Obrtno dovoljenje po potrebi

 Ustanovitev

Samostojni podjetnik se registrira z vpisom v Poslovni register Slovenije. Vpis v Poslovni register je mo┼żno narediti preko portala e-vem (vse na enem mestu) ali na kateri koli vstopni to─Źki VEM. Prijavo za vpis v Poslovni register Slovenije (obrazec PRS1-sp) s prilo┼żeno izjavo (obrazec PRS1-sp – priloga) in aktom o zastopni┼ítvu bodo─Źi s.p. predlo┼żi v papirni obliki na vstopnih to─Źkah VEM ali po elektronski po┼íti preko centralno informacijskega sistema.

S.p. z obrazcem PRS1-sp prijavi tudi vse spremembe (spremembe podatkov, izbris). Vlagatelj prejme (kot potrdilo o prejeti prijavi) od vstopne to─Źke ┬╗VEM┬ź Obvestilo o prejemu prijave za vpis v PRS. Sistem ┬╗e-VEM┬ź podatke posreduje AJPES-u, ki bodo─Źemu s.p. dodeli mati─Źno ┼ítevilko, ga vpi┼íe v PRS ter izda sklep o vpisu v PRS. AJPES pri vpisu v PRS ne zahteva dokazil o izpolnjevanju posebnih pogojev za opravljanje katerekoli dejavnosti. Podatke o s.p. prek sistema ┬╗e-VEM┬ź v elektronski obliki prejmejo tudi DURS, OZS in ZZZS.

Bodo─Źi podjetnik pride na vstopno to─Źko le z osebnim dokumentom in dav─Źno ┼ítevilko. Obrazec za vpis podjetja v poslovni register pripravi referent na vstopni to─Źki, podjetnik pa ga le podpi┼íe.

Podjetnik lahko za─Źne opravljati dejavnost, ko je vpisan v register. ─îe drugi predpisi ali zakoni dolo─Źajo ┼íe posebne pogoje za opravljanje dejavnosti, lahko podjetnik za─Źne opravljati to dejavnost ┼íele takrat, ko izpolni te pogoje.

─îe drug zakon dolo─Źa, da sme podjetnik za─Źeti z opravljanjem dejavnosti, ko pristojni dr┼żavni organ oziroma organizacija z javnimi pooblastili izda odlo─Źbo, s katero ugotovi, da podjetnik izpolnjuje pogoje za opravljanje te dejavnosti, lahko podjetnik za─Źne opravljati to dejavnost ┼íele takrat, ko pristojni organ izda tako odlo─Źbo. Sicer lahko za─Źne s poslovanjem takoj po ustanovitvi.

7 Jan 2015

Samostojni podjetnik in ra─Źunovodstvo

Knjigovodstvo in letna poro─Źila (ZGD, SRS, Zakon o dav─Źnem postopku)

Samostojni podjetnik vodi :

– dvostavno knjigovodstvo ali
– enostavno knjigovodstvo ali
– ne vodi poslovnih knjig, ni mu potrebno izdelati letnega poro─Źila, obra─Źun dohodnine odda na poenostavljeni na─Źin, glede na dose┼żene prihodke.

7 Jan 2015

Obvestilo o uvedbi e-ra─Źunov po 01.01.2015

Obve┼í─Źamo vas, da bodo morali s 01.01.2015 prora─Źunski uporabniki prejemati ra─Źune in spremljajo─Źe dokumente izklju─Źno v elektronski obliki. Pravne in fizi─Źne osebe bodo morale za dobavljeno blago, izvedene storitve ali izvedene gradnje po┼íiljati prora─Źunskim uporabnikom (npr. ob─Źine, vrtci, ┼íole, ministrstva, bolnice, ipd.) e-ra─Źune. To v praksi pomeni, da se jim ne bo po┼íiljalo ra─Źunov po klasi─Źni poti (po navadni po┼íti) ampak preko ponudnikov elektronskih poti, s katerimi ima UJP (Uprava Republike Slovenije za javna pla─Źila) sklenjene pogodbe. Vsi izdani e-ra─Źuni morajo biti podpisani z elektronskim podpisom in pripravljeni v obliki e-SLOG, ki je enotna standardizirana oblika e-ra─Źuna. Podjetja lahko e-ra─Źunu prilo┼żijo tudi priloge v pdf-obliki, ra─Źunov v taki obliki pa prora─Źunskim uporabnikom ne smejo po┼íiljati na elektronski naslov. Beri dalje.

20 Dec 2014

Navodila za inventuro

┼Żelimo vas spomniti, je treba ob koncu leta narediti inventuro vseh vrst sredstev in obveznosti v podjetju. Inventura se lahko izvede tudi na drug datum, vendar obvezno enkrat letno. V majhnih podjetjih je bila ta obveznost v zadnjih letih pogosto zanemarjena ali pa inventure pomanjkljive. Zato dajemo kratka navodila za izvedbo inventure. Berite dalje za navodila.

hogan outlet hogan outlet online outlet hogan hogan outlet outlet hogan hogan outlet online golden goose outlet golden goose saldi ggdb outlet nike tn nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn site officiel chaussure nike tn pas cher nike tn requin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher chaussure louboutin pas cher louboutin pas cher soldes outlet tiffany tiffany outlet tiffany outlet tiffany outlet online tiffany outlet italia air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher zanotti pas cher giuseppe zanotti pas cher